Χορτάτα-Κομηλιό - Δράγανο - Αθάνι

08
Φεβ 2012
portoKΧορτάτα 
Από τα ομορφότερα και καταπράσινα χωριά του νησιού είναι τα χορτάτα. Απέχει 27 χλμ. από την πόλη. Το συναντάμε στην ορεινή διαδρομή στο δρόμο για το Πόρτο - Κατσίκι. Το χωριό δημιουργήθηκε από φυγάδες από τη νότια Ιταλία και την Αυλώνα. Προσφέρεται για πεζοπορία.
 
Κομηλιό - Δράγανο - Αθάνι
Στο δρόμο για το Πόρτο - Κατσίκι και τους Εγκρεμνούς συναντάμε τρία χωριουδάκια. Το Κομηλιό, το Δράγανο και το Αθάνι. Το Αθάνι είναι ένα παραδοσιακό χωριό, γνωστό για το θυμαρίσιο μέλι του. Ο Γυαλός είναι η μεγάλη αμμουδιά του χωριού που αξίζει να επισκεφτείτε.
Στο Αθάνι υπάρχει το μοναστήρι του Αγίου Κήρυκου που ιδρύθηκε επί τουρκοκρατίας. Μικρό και περιορισμένο, έγινε μετόχι της μονής του Ασωμάτου Αρχαγγέλου της Βαυκερής το 18ο αιώνα. Γκρεμίστηκε από τους σεισμούς και ξαναχτίστηκε επανειλημμένα. Θύρα της Ωραίας Πύλης που εικονίζει το Χριστό, μια από τις παλαιότερες της μονής, βρίσκεται σήμερα στην εκκλησία της Παναγίας Ραχιώτισσας. Κοντά στη μονή υπάρχουν λείψανα αρχαίου κτιρίου, καθώς επίσης και στη θέση «Σωτήρω», τα οποία έχει εντοπίσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Στο Κομηλιό ο ναός του Αγίου Αθανασίου χτισμένος στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, είναι κρυμμένος σχεδόν μέσα στη γη. Μικρός, φτωχός και χωρίς εικονογράφηση μαρτυρά τα δύσκολα χρόνια εκείνης της εποχής. Από το Κομηλιό ο δρόμος κατηφορίζει προς τα χωριά Δράγανο και Αθάνι με τα λιθόκτιστα σπιτάκια και τα στενά δρομάκια τους.
Στο Δράγανο υπάρχει ένα ελαιοτριβείο που χαρακτηρίζεται ως ιστορικά διατηρητέο μνημείο. Αποτελεί αξιόλογο δείγμα πρωτοβιομηχανικού κτιρίου για την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων και είναι σημαντικό στη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής. Εδώ η επεξεργασία της ελιάς και η παραγωγή του λαδιού γινόταν με χειροκίνητα μέσα ή με τη βοήθεια αλόγου. Στο Δράγανο υπάρχει και ο ναός της Υπαπαντής με αξιόλογες εικόνες των Λευκαδίων αγιογράφων Γαζή και Σίδερη. Εδώ βρίσκονται δύο ενδιαφέροντα συμπλέγματα πηγαδιών από την Τουρκοκρατία, τους Ενετούς, τους Άγγλους και σύγχρονους.