arxeologikoΑρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας

Στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας.

Η ζωή των κατοίκων της Λευκάδας από τον 10ο αιώνα π.χ. ως τον 3ο αιώνα μ.Χ. με τις ασχολίες τους, τη γεωργία, την αλιεία, την υφαντική, το εμπόριο και τη ναυτιλία αναπτύσσεται με σύγχρονο και ενδιαφέροντα τρόπο στο μουσείο της Λευκάδας. Παράλληλα ωστόσο παρουσιάζονται ευρήματα που καλύπτουν μια μεγάλη περίοδο η οποία ξεκινά από τη Μέση Παλαιολιθική εποχή (200.000-35.000 χρόνια) και φτάνει ως την Ύστερη Ρωμαιοκρατία, αποδεικνύοντας τη μακραίωνη ιστορία του νησιού.

Ένας μύλος παλινδρομικής κίνησης και ένα ηλιακό ρολόι με μορφή ταύρου, των ελληνιστικών χρόνων και τα δύο, χάλκινα άγκιστρα και βελόνες για το πλέξιμο, μολύβδινα βαρίδια, ένα βούκινο, ενσφράγιστες λαβές και οξυπύθμενοι αμφορείς μεταφοράς λαδιού και κρασιού, μολύβδινα σταθμία και βεβαίως νομίσματα συνθέτουν όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής. Η δεύτερη εκθεσιακή ενότητα είναι αφιερωμένη στα ιερά του νησιού, με βασικότερο εκείνο του Απόλλωνος Λευκάτα στο νοτιότερο άκρο του. Από τα αντικείμενα λατρείας ξεχωρίζουν η κεραμική με ποικίλες μορφές ειδωλίων, συμπλέγματα γυναικείων μορφών και κυκλικούς χορούς και ένα εξαιρετικό χάλκινο κάτοπτρο με παράσταση της Αφροδίτης. Εντυπωσιακή, τέλος, είναι η Τρίτη ενότητα, που είναι αφιερωμένη στα ταφικά έθιμα, με ευρήματα τα οποία έχουν προέλθει από δύο αρχαία νεκροταφεία του νησιού. Ο κιβωτιόσχημος τάφος στον οποίο βρίσκονται ακόμη τα λείψανα του νεκρού και μια σαρκοφάγος παιδιού που είχε ταφεί με τις τέσσερις κούκλες του, καθώς και με μια χέλυ (λύρα από καύκαλο χελώνας), συνθέτουν αναντίρρητα μια εικόνα υψηλής αισθητικής αλλά και συγκινησιακής φόρτισης.

Στη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνονται ευρήματα από ταφικούς τύμβους στο Νυδρί (Πρώιμης 3200-1900 π.χ. και Μέσης Εποχής του Χαλκού 1900-1600 π.χ.), νεκροταφεία της αρχαίας πόλης της Λευκάδας και από διάφορες άλλες περιοχές του νησιού. Τα σημαντικότερα εκθέματά του είναι η πήλινη φιάλη (3200 π.χ. - 1900 π.χ.) από τους τύμβους στη θέση «Στενού», η μελαμβαφής πρόχους και το πήλινο ειδώλιο όρθιας γυναικείας μορφής (πρώτο μισό 3ου π.χ.αιώνα) από το βόρειο νεκροταφείο της αρχαίας Λευκάδας.

Πληροφορίες: τηλ. 26450 21635
Διεύθυνση: Α.Σικελιανού & Ν. Σβορώνου


Συλλογή Μεταβυζαντινών Εικόνων Επτανησιακής Τέχνης

Η συλλογή περιλαμβάνει εικόνες Επτανησίων αγιογράφων (Δοξαρά, Πατσαρά, Ρούσοου, Βεντούρα, Γαζή κ.ά.), εικόνες ρωσικής τέχνης, δώρα της Μ. Αικατερίνης στον αρχιερέα Αρακλείωτη, εκκλησιαστικά βιβλία και άλλα κειμήλια της ορθοδοξίας από τον 16ο αιώνα και μετά.

Πληροφορίες: τηλ. 26450 22502
Διεύθυνση: Ροντογιάννη 11, Λευκάδα 311 00

 

orfeasΛαογραφικό Μουσείο «Ορφέας»

Το Λαογραφικό Μουσείο Ορφέας ανήκει στον ομώνυμο μουσικοφιλολογικό όμιλο. Διαθέτει:

  • Αίθουσα με αντικείμενα από την αγροτική ζωή της Λευκάδας, όπως αλέτρι, ζυγό, πατητήρι, λιθάρι, αδράχτι, δικράνια, κασμάδες, χειρόμυλοι.
  • Αίθουσα με παραδοσιακές φορεσιές, κοσμήματα, υφαντά.
  • Αίθουσα με οικιακά αντικείμενα: αργαλειός, ανέμη, ανεμίδια, λυχνάρια, μύλοι καφέ, γουδιά, ταψιά, πινακωτή.
  • Αίθουσα που «φιλοξενεί» ένα τυπικό χωριάτικο σπίτι.
  • Τρεις μικρογραφίες - αναπαραστάσεις: του παραδοσιακού λιοτριβιού, της λευκαδίτικης γαμήλιας πομπής με κούκλες και του λευκαδίτικου ανεμόμυλου.
Πληροφορίεςτηλ. 26450 22778
Διεύθυνση: Στεφανίτση 2, Λευκάδα 311 00


Mouseio FaneromenisΕκκλησιαστικό Μουσείο Ι.Μ.Φανερωμένης 

Στην Ι.Μ.Φανερωμένης, έξω από το χωριό Φρύνι, σε απόσταση 4 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας, πρόκειται να λειτουργήσει Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης με ποικίλα εκθέματα, προερχόμενα από ναούς και μονές του νησιού, τα οποία καλύπτουν μία εκτεταμένη χρονικά περίοδο, από την εποχή της δεύτερης Τουρκοκρατίας (1479-1684) έως και την ενσωμάτωση της νήσου στο ελεύθερο ελληνικό κράτος το 1864.

Σε νεόδμητο κτίριο δύο ορόφων, που βρίσκεται στον περίβολο της Ιεράς Μονής, έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα εκθεσιακοί χώροι όπου πρόκειται να εκτεθούν ποικίλα αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης. Τον κύριο όγκο των εκθεμάτων αποτελούν έργα επτανήσιων και λευκαδίων ζωγράφων, κυρίως μεταβυζαντινές φορητές εικόνες και στοιχεία τέμπλων (δεσποτικές εικόνες, επιστύλια, θυρόφυλλα). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποικίλα εκκλησιαστικά χειρόγραφα και παλαιότυπα από τη βιβλιοθήκη της μονής, με σπάνιες και παλαιές εκδόσεις ελλήνων και ξένων τυπογράφων των προεπαναστατικών και επαναστατικών χρόνων. Αξιόλογα είναι και τα ποικίλα έργα αργυροχοίας, κυρίως σταυροί αγιασμού, δισκοπότηρα, κανδήλες, δίσκοι, επενδύσεις εικόνων και ευαγγελίων. Τέλος, σημαντικό μέρος των εκθεμάτων αποτελούν ποικίλα άμφια και στοιχεία αρχιερατικών στολών, καθώς και μία αξιόλογη σειρά αντιμηνσίων που χρονολογούνται από το 18ο -19ο αι.

Πληροφορίες:  τηλ. 26450 21105 ή 26450 21305


MouseioSfakiotonΚοντομίχειο Λαογραφικό Μουσείο Σφακιωτών, στον Κάβαλο

Δημιουργήθηκε από τον πρώην Δήμο Σφακιωτών και λειτουργεί για το κοινό από το καλοκαίρι του 2004. Στεγάζεται στο παλιό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Καβάλου, μέσα σε ένα θαυμάσιο πευκόφυτο χώρο. 
Το μουσείο αναφέρεται στα εργαλεία, στη σημασία τους για την κοινωνική εξέλιξη, στην εποχή της δημιουργίας τους, καθώς και στο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της εργασίας του Λευκαδίτη στην προβιομηχανική εποχή. 
Στους χώρους του Μουσείου εκτίθενται:
 
Συλλογή εργαλείων από διάφορα επαγγέλματα, όπως του τσαγκάρη, του γεωργού, του μαραγκού, του κουρέα, του χτίστη, του σιτά, του καλατζή, του ξυλοκόπου κ.α.
Αναπαραστάσεις χώρων του Λευκαδίτικού σπιτιού (κουζίνα, φούρνος).
Συλλογή παλαιών φωτογραφιών.
Συλλογή με υφαντά και παραδοσιακές φορεσιές.

Πληροφορίες: τηλ.  26450 61611


MouseioKaruasΛαογραφικό Μουσείο Λευκαδίτικου Κεντήματος «Μαρία Κουτσοχέρω», στην Καρυά

Σ΄ αυτό το μικρό ιδιωτικό μουσείο και μέσα από τα παραδοσιακά εκθέματα, ο επισκέπτης ανακαλύπτει τη ζωή και το χαρακτήρα, την επιμονή, την υπομονή και την ευφυΐα των ορεινών Λευκαδιτών που έζησαν κάτω από σκληρές συνθήκες και δημιούργησαν έναν ολοκληρωμένο λαϊκό πολιτισμό.

Πληροφορίες: τηλ.  26450 41590


 

fonografosΜουσείο Φωνογράφου

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης (Καλκάνη 2), είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και περιλαμβάνει παλιούς φωνογράφους, ραδιόφωνα, φωτογραφίες και διάφορα αντικείμενα από παλιές ρομαντικές εποχές της Λευκάδας. Ιδρύθηκε και συντηρείται από ιδιώτη, έναν γραφικό κρεοπώλη, τον Δημήτρη Κατωπόδη - Ντελημάρη.

Πληροφορίες: τηλ. 26450 21088